welkom op de website van de veense g band

Veense G-Band – samen muziek maken voor iedereen            

 

De Veense G-Band is een muziekband voor mensen met een verstandelijke beperking (G) waarin iedereen welkom is om samen muziek te maken. Van een spontaan initiatief, gestart in september 2016, zijn we in korte tijd uitgegroeid tot een echte muziekband.

Samen met een groep vrijwillige ondersteuners maken mensen met een verstandelijke beperking elke week muziek met elkaar.

De band bestaat uit 23 bandleden die met heel veel plezier en enthousiasme iedere maandagavond aan de Wiltonstraat 42 oefenen onder leiding van onze muzikaal leider en met de hulp van verschillende vrijwilligers.

De beleving en het enthousiasme van deze doelgroep is keer op keer een groot feest.

 

Ieder najaar organiseert de Veense G-Band een terugkerend evenement in De Basiliek in Veenendaal, vaak in het kader van een goed doel. We treden dan op samen met andere culturele organisaties zoals theater-, zang- en dansgezelschappen.

 

Financiële ondersteuning van verschillende bedrijven, fondsen en particulieren heeft het mogelijk gemaakt om muziekinstrumenten en kleding voor de leden van de Veense G-Band aan te schaffen.

Eind 2023 en begin 2024  werd de Veense G-band helaas tweemaal geconfronteerd met een inbraak. Hierbij is onze volledige geluidsapparatuur gestolen. Deze gebeurtenis heeft een grote impact gehad op onze leden, vrijwilligers en het muzikale programma.

Om de schade te herstellen en de continuïteit van de G-band te waarborgen, is er na de tweede inbraak een crowdfundingsactie gestart. De actie kreeg veel aandacht en steun uit het hele land. Zowel particulieren als bedrijven droegen hun steentje bij, wat zorgde voor een hartverwarmende stroom aan donaties. Dankzij deze brede betrokkenheid werd er ruim €6.000 opgehaald.

 

Visie Veense G-Band

Muziek verbindt. Iedereen kan muziek maken en iedereen kan (soms ongekende) muziektalenten verder ontwikkelen. Samen muziek maken verrijkt je leven: je voelt je je onderdeel van de groep en sta je dichter in de samenleving.

Met elkaar muziek maken, jezelf daarin ontwikkelen en daar plezier in beleven is een belangrijke doelstelling van de Veense G-Band. Het maakt niet uit wie je bent en wat je kunt.

 

Missie Veense G-Band

De Veense G-Band zet zich ervoor in om haar leden maximaal muziekplezier te hebben. Een deskundig artistiek leider en betrokken vrijwilligers zorgen ervoor dat de bandleden zich op hun gemak voelen en op hun eigen niveau onderdeel kunnen zijn van de muziekband.

De bandleden worden actief betrokken bij de voorbereidingen en ook de muziekkeuze wordt aan hen voorgelegd.

 

Vrijwilligers

Er zijn ruim 15 vrijwilligers betrokken bij de Veense G-Band. Zij hebben zitting in het bestuur, begeleiden de leden van de muziekband, organiseren het evenement, verzorgen het transport, zijn actief op social media en bij de werving van fondsen en sponsoren. Iedere nieuwe vrijwilliger wordt gevraagd een VOG aan te leveren.

Ook moeten zij een vrijwilligersovereenkomst ondertekenen en krijgen zij  informatie wat betreft onze gedragsregels en gedragscode.

 

 

Ambities voor de toekomst van de Veense G-Band

 

  1. Continuïteit waarborgen

Een stabiele toekomst voor de G-band vraagt om aandacht voor continuïteit:

 

  • Behouden van leden: We zetten actief in op het behouden van huidige bandleden, met aandacht voor hun individuele ontwikkeling, betrokkenheid en plezier.

 

  • ‘Professionalisering’ van organisatie: Door het vastleggen van processen, communicatie en taken zorgen we voor een duurzame structuur.

 

  • Bestuurlijke versterking: We blijven alert op de samenstelling van het bestuur en zorgen tijdig voor opvolging waar nodig.

 

 

  1. Verbeteren van de muzikale kwaliteit

De kern van de G-band is muziek. Daarom streven we naar een continue verbetering van de muzikale prestaties:

 

  • Deskundige muzikale begeleiding: Investeren in een vaste dirigent/begeleider met ervaring in het werken met G-musici.

 

  • Repetitiekwaliteit verhogen: Gericht werken aan structuur in repetities, variatie in repertoire en ruimte voor individuele muzikale groei.

 

  • Organiseren van incidentele dagen waarop extra wordt gerepeteerd of gewerkt wordt met externe professionals.

 

 

  1. Werven en opleiden van vrijwilligers

De Veense G-band kan niet bestaan zonder een betrokken kring van vrijwilligers:

 

  • Taken inventariseren en verdelen: In kaart brengen welke taken door vrijwilligers gedaan worden of kunnen worden.

 

  • Gerichte wervingscampagne: Benaderen van lokale netwerken, ouders, mantelzorgers en betrokkenen uit de muziekwereld om zich als vrijwilliger te verbinden.

 

  • Vrijwilligers waarderen: Actieve aandacht voor binding en waardering, o.a. via jaarlijkse vrijwilligersavond of attentie.

 

  • Medio 2025 krijgen alle vrijwilligers de mogelijkheid om een BHV cursus te volgen zodat er altijd iemand is met kennis van EHBO en veiligheid bij repetities en optredens.

 

 

  1. Binden van sponsoren en herintroductie van ‘Vrienden van de G-band’

Een financiële basis is essentieel om activiteiten mogelijk te maken:

 

  • Sponsorpakketten ontwikkelen: Duidelijke mogelijkheden bieden aan lokale ondernemers om zich aan de G-band te verbinden, met zichtbaarheid als tegenprestatie.

 

  • ‘Vrienden van de G-band’ opnieuw opzetten: Het eerdere initiatief nieuw leven inblazen, waarbij particulieren voor een jaarlijkse bijdrage ‘vriend’ kunnen worden, met een jaarlijkse tegenprestatie zoals een exclusieve uitnodiging voor een optreden.

 

  • Fondsenwerving: Actief onderzoeken van subsidies en fondsen op het gebied van inclusie, cultuur en participatie.

 

 

  1. Groot jubileumoptreden in 2026

Ter ere van het 10-jarig bestaan van de Veense G-band:

 

  • Voorbereiding groot optreden: Starten met de organisatie van een feestelijk optreden waarbij de band centraal staat, mogelijk met gastoptredens, samenwerking met andere muziek of theaterverenigingen, en aandacht voor het verhaal van de G-band.

 

  • Publiciteit en zichtbaarheid: In aanloop naar 2026 inzetten op media-aandacht, storytelling en promotie.

 

  • Samenwerking: Verkennen van samenwerkingen met culturele partners, gemeente en welzijnsorganisaties om het jubileum groots neer te zetten.

 

 

Visie op samenwerking

 

De Veense G-band is een enthousiaste muziekband voor mensen met een verstandelijke beperking. Wij geloven in de kracht van muziek, plezier en verbinding. Tegelijkertijd hechten wij veel waarde aan onze eigen identiteit, zelfstandigheid en flexibiliteit. Om die reden hanteren wij een terughoudend beleid als het gaat om intensieve samenwerkingen met externe partijen die onze zelfstandigheid in de weg staan. Net als voor iedereen is muziek maken een belangrijke vrijetijdsbesteding voor G-musici en niet verbonden aan zorg of belangen van andere partijen.

 

De Veense G-band werkt in de praktijk regelmatig samen met verschillende partijen, maar bewust niet in de vorm van vaste samenwerkingsrelaties. Deze werkwijze houdt ons flexibel en onafhankelijk, met ruimte om in te spelen op wat het beste is voor de band en haar leden. We blijven openstaan voor kansen, maar behouden altijd de vrijheid om onze eigen keuzes te maken.

 

Zorginstellingen

De G-band bestaat uit deelnemers die in verschillende zorginstellingen wonen of andere vormen van begeleiding ontvangen. Hoewel er op individueel niveau afstemming kan zijn over bijvoorbeeld begeleiding of vervoer, heeft de band als geheel geen vaste samenwerkingsverbanden met zorginstellingen. We willen niet gebonden zijn aan externe kaders of verplichtingen die onze eigen koers of planning zouden kunnen beïnvloeden.

Wel staan we open voor laagdrempelig contact als dat bijdraagt aan het welzijn van onze leden of de praktische uitvoering van repetities en optredens. Dit gebeurt altijd op incidentele basis en met behoud van onze eigen regie.

Bedrijfsleven en sponsoring

De Veense G-band is een vrijwilligersinitiatief zonder winstoogmerk. We ontvangen op dit moment geen structurele financiële of materiële steun vanuit het bedrijfsleven. Als bedrijven of organisaties interesse tonen in een incidentele sponsoring of een eenmalig optreden, staan wij daar zeker voor open – mits dit past bij onze doelstellingen en planning. Ook hierbij geldt dat wij geen vaste verplichtingen willen aangaan of afhankelijk willen worden van externe partijen.

Vervoer van bandleden

Het vervoer van onze bandleden naar repetities en optredens wordt doorgaans geregeld door ouders, begeleiders of zorginstellingen op individuele basis. De G-band heeft geen eigen vervoersmiddel en is ook niet gebonden aan externe vervoersorganisaties. In voorkomende gevallen zoeken we in overleg met betrokkenen naar een praktische oplossing, maar we streven ernaar om dit flexibel en onafhankelijk te houden.

Optredens en maatschappelijke betrokkenheid

De Veense G-band treedt met veel plezier af en toe op bij evenementen, festivals, instellingen of bijeenkomsten. Wij zien dit als een mooie manier om onze leden te laten schitteren en om inclusie in de samenleving te bevorderen. Dergelijke optredens worden altijd incidenteel en op uitnodiging georganiseerd, waarbij wij zelf beoordelen of het past binnen onze planning en visie.

 

 

Uitdagingen voor de Veense G-Band

 

De Veense G-band draait volledig op de inzet van vrijwilligers, met een bestuur dat zorg draagt voor de organisatie, communicatie en continuïteit van de band. Om het voortbestaan van de Veense G-band ook op de lange termijn te waarborgen, zijn er een aantal uitdagingen waar we actief op moet inspelen.

De komende jaren liggen de belangrijkste uitdagingen voor het bestuur in het bewaken van de continuïteit, het verduidelijken van rollen en verantwoordelijkheden, en het vooruitkijken naar externe ontwikkelingen die het functioneren van de G-band kunnen beïnvloeden.

 

  1. Continuïteit en betrokkenheid

De kern van de G-band is een hechte, betrokken groep vrijwilligers en muzikanten. Tegelijkertijd is het werven en behouden van bestuursleden, begeleiders en vrijwilligers een uitdaging. Zeker bij langdurige inzet, wanneer functies ‘aan mensen blijven kleven’, ontstaat het risico dat kennis en taken niet overdraagbaar zijn.

Acties:

  • Het bestuur wil de komende periode nadrukkelijker inzetten op schriftelijke vastlegging van taken, verantwoordelijkheden en werkprocessen. Denk aan een eenvoudige taakverdeling op papier, draaiboeken voor repetities en optredens, en een overzicht van contactpersonen.
  • Er wordt gezocht naar manieren om nieuwe vrijwilligers en bestuursleden laagdrempelig te betrekken, bijvoorbeeld via kennismakingsavonden, buddy-systemen of tijdelijke rollen.

 

  1. Heldere taakverdeling en overdraagbaarheid

Bij een vrijwilligersorganisatie zoals de Veense G-band is het essentieel dat het bestuur functioneert op basis van duidelijke afspraken. Niet alleen om misverstanden te voorkomen, maar ook om te zorgen dat er bij uitval of vertrek van een bestuurslid geen gaten vallen.

Acties:

  • Er wordt gewerkt aan een schema waarin per functie staat omschreven wat de verantwoordelijkheden zijn (zoals financiën, communicatie, optredens, contact met ouders/begeleiders, enz.).
  • De overdraagbaarheid wordt versterkt door het opstellen van een handleiding of naslagmap, zodat nieuwe bestuursleden snel kunnen meedraaien.

 

  1. Langetermijn ontwikkelingen en externe factoren

Hoewel de band bewust zelfstandig opereert, kunnen er maatschappelijke of praktische ontwikkelingen zijn die impact hebben op onze werkwijze. Denk aan:

  • Veranderingen in zorgstructuren, waardoor de beschikbaarheid van begeleiding of vervoer voor sommige leden onder druk komt te staan.
  • Toenemende regelgeving of eisen rondom veiligheid, privacy (AVG), of het organiseren van evenementen.
  • Vergrijzing of uitval van vrijwilligers, waardoor de uitvoerbaarheid van het beleid in gevaar komt.

Deze factoren kunnen er in de toekomst toe leiden dat de organisatie meer afhankelijk wordt van externe hulp of ondersteuning, iets waar het bestuur proactief op moet blijven sturen zonder de autonomie van de band te verliezen.

Acties:

  • Het bestuur houdt relevante maatschappelijke ontwikkelingen in de gaten en stelt zich flexibel op, zonder direct vaste samenwerkingen aan te gaan.
  • Bij signalen van knelpunten (zoals structureel vervoer of gebrek aan begeleiding) wordt gezocht naar creatieve, incidentele oplossingen met behoud van regie.

 

 

Communicatie

Goede communicatie is van groot belang voor het functioneren van de Veense G-band. Zowel intern richting leden, ouders en begeleiders, als extern richting publiek, media en geïnteresseerde partijen. We willen als band herkenbaar, positief en toegankelijk overkomen, met respect voor de privacy en grenzen van onze leden.

 

  1. Externe communicatie

De Veense G-band treedt regelmatig op en is zichtbaar in de regio. We willen ons profiel als enthousiaste muziekband voor mensen met een verstandelijke beperking goed neerzetten, zonder de band aan vaste externe partijen te verbinden. We gebruiken hiervoor verschillende kanalen.

 

Website

Onze website wordt beheerd door Arjan van Rhee. Hierop staat informatie over wie we zijn, wanneer we optreden, hoe mensen contact kunnen opnemen en foto’s van eerdere optredens.
De inhoud van de website wordt in overleg met het bestuur bijgehouden. Arjan is het aanspreekpunt voor technische zaken en aanpassingen.

Acties:

  • Minimaal één keer per jaar actualiseren van de informatie.
  • Nieuwe content (foto’s, nieuwsberichten) aanleveren via een bestuurslid of aangewezen vrijwilliger.

 

Social media: Facebook en Instagram

De Veense G-band is actief op Facebook en Instagram. Hier delen we foto’s van optredens, updates over activiteiten en geven we een inkijkje in de sfeer van de band. Onze social media zijn bedoeld om betrokkenheid te vergroten en positieve zichtbaarheid te creëren.

Richtlijnen:

  • Foto’s worden alleen geplaatst met toestemming van betrokkenen of hun vertegenwoordigers.
  • De toon van berichten is altijd positief, inclusief en toegankelijk.
  • We reageren actief op reacties en berichten via social media, maar gaan geen langdurige discussies aan via deze platforms.

Beheer:

  • Eén of meerdere vrijwilligers beheren de accounts.
  • Er is altijd een bestuurslid betrokken bij het controleren van de inhoud en toon van berichten.

 

Media: de Rijnpost

We hebben een vaste aanspreekpunt bij de Rijnpost, de lokale krant. Bij bijzondere optredens of evenementen kunnen we via dit contact een persbericht laten plaatsen of een verslag laten maken.

Acties:

  • Persberichten worden opgesteld door een bestuurslid of communicatievrijwilliger.
  • Contact met de redactie verloopt via een vast aanspreekpunt binnen het bestuur.

 

  1. Interne communicatie

Intern communiceren we met leden, ouders, begeleiders en vrijwilligers over repetities, optredens en andere praktische zaken. Dit gebeurt via de volgende kanalen:

  • E-mail: Voor belangrijke mededelingen, planning en updates over ontwikkelingen.
  • WhatsApp: Voor snelle communicatie tussen de vrijwilligers en in kleine werkgroepen (bijv. werkgroep Giga G-event en bestuur).
  • Persoonlijk contact: Bij gevoelige of belangrijke informatie zoeken we direct contact via telefoon of in persoon.

Afspraken:

  • Communicatie is altijd duidelijk, vriendelijk en afgestemd op de doelgroep.
  • Persoonlijke informatie wordt vertrouwelijk behandeld.

 

  1. Verantwoordelijkheden

Om de communicatie overzichtelijk te houden, is het bestuur verantwoordelijk voor:

  • Beheer en inhoudsaanlevering voor de website;
  • Afstemming met Arjan van Rhee;
  • Coördinatie van social media (of ondersteuning van social media-vrijwilliger);
  • Contact met de Rijnpost;
  • Interne communicatie rondom optredens en planning.

Alle afspraken, wachtwoorden en contactgegevens worden intern vastgelegd, zodat de communicatie overdraagbaar blijft bij wisseling van vrijwilligers of bestuursleden.

 

 

Stappenplan 2025-2026

 

 

Actiepunt Omschrijving Verantwoordelijk Tijdspad
1. Taken en verantwoordelijkheden op papier zetten Overzicht maken van wie wat doet binnen het bestuur en vrijwilligers (organisatie, communicatie, financiën, vervoer, etc.). Bestuur Najaar 2025
2. Organisatieschema maken Visueel schema met namen en taken, bedoeld voor overzicht en overdraagbaarheid. Bestuur Zomer 2025
3. Website updaten Actualiseren van informatie (leden, optredens, contactgegevens). Arjen van Ree, inhoud via bestuur Zomer 2025
4. Social media actiever gebruiken Regelmatig posten op Facebook en Instagram, kleine contentplanning maken. Bestuur + Vrijwilliger social media Zomer 2025
5. Voorbereiden jubileum 10 jaar Activiteit plannen, locatie regelen, sponsorwerving en uitvoering. Jubileumwerkgroep Start voorjaar 2025, uitvoering nov 2026
6. Financieel overzicht opstellen Jaarlijkse begroting en inzichtelijke boekhouding opstellen Penningmeester Jaarlijks in januari, start januari 2026
7. Nieuwe vrijwilligers betrekken Laagdrempelig nieuwe mensen vragen voor lichte taken zoals vervoer, begeleiding, of social media. Bestuur i.s.m. netwerk Doorlopend. Start zomer 2025
8. Overdrachtsmap maken Praktisch document met alle basisinformatie over de bandorganisatie (handleiding voor nieuwe bestuursleden/vrijwilligers). Bestuur Eind 2025
9. BHV-cursus voor vrijwilligers Alle vaste vrijwilligers krijgen een BHV-cursus, zodat er altijd iemand is met kennis van EHBO en veiligheid bij repetities en optredens. Bestuur regelt cursus en inschrijving Voorjaar 2025

 

 

 

 

 

Bestuursleden en contactgegevens Veense G-Band

 

Contactgegevens:
Contactpersoon: Berna Hazeleger
Adres: Cuneraweg 402, 3911 RW, Rhenen
Telefoonnummer: 06-42495141
E-mailadres: info@veensegband.nl
Website: www.veenseg-band.nl

 

Inschrijvingsnummer Kamer van Koophandel (KvK): 66791030
RSIN / fiscaal nummer:

 

Bestuurssamenstelling:

Naam                                 Functie                              contact

Berna Hazeleger                Voorzitter                          info@veenseg-band.nl

Silvia de Coo                      Secretaris                           secretaris@veenseg-band.nl

Trudy van der Maes          Penningmeester                trudy@demaescateringservice.nl

 

Het bestuur werkt op vrijwillige basis en ontvangt geen beloning voor haar werkzaamheden, behoudens een vergoeding voor gemaakte kosten.

Onderkant formulier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Begroting De Veense G-band (per jaar incl. btw)

UITGAVEN INKOMSTEN
Huur repetitieruimte Basiliek 3.006 Contributie bandleden 2.760
Koffie, thee, kleine versnaperingen 100 Sponsoring Jumbo Petenbos 100
Websitekosten Van Ree Media 181 Sponsoring en giften 1.140
Materiaal- en organisatiekosten 413
Bankkosten 300
Totaal 4.000   Totaal 4.000
Extra uitgaven 10-jarig jubileum 2026 1.000 Fondsen/sponsoring 2026 1.000

 

 

Toelichting op de begroting

De begroting van de Veense G-band geeft inzicht in de structurele inkomsten en uitgaven van de vereniging. Hierbij wordt gekeken naar de vaste lasten, incidentele kosten, en de mogelijkheden voor dekking via contributies, sponsoring of giften.

 

Inkomsten en uitgaven

De belangrijkste bron van inkomsten is de contributie van de bandleden. Deze wordt gebruikt voor de huur van de repetitieruimte in de Basiliek; onze grootste kostenpost. Helaas is de contributie ontoereikend om deze kosten volledig te dekken. Op basis van de huidige tarieven ontstaat er een jaarlijks tekort van circa € 246,- alleen al op de huurkosten.

Naast de huur zijn de websitekosten (€ 181,-) en bankkosten (€ 300,-) vaste lasten. Deze posten zijn beperkt, maar zorgen er samen met de huur voor dat de structurele uitgaven in 2025 uitkomen op € 3.006,-. Daartegenover staat een structurele inkomstenpost van € 2.760,- uit contributie. Dit resulteert in een structureel tekort van € 727,- per jaar, zonder rekening te houden met overige geplande of noodzakelijke uitgaven.

 

Extra uitgaven

  • Koffie, thee en kleine versnaperingen worden gesponsord door Jumbo en veroorzaken geen kosten.
  • Frisdranken zijn vooralsnog beschikbaar uit de overgebleven voorraad van het G-event. Deze zijn deels gesponsord, maar moeten in de toekomst worden ingekocht zodra de overgebleven voorraad op is. Om die reden is deze uitgave in de begroting opgenomen.
  • Voor het vervangen van materiaal en organisatiekosten is een bedrag van € 413,- gereserveerd in de begroting. Dit is een noodzakelijke buffer voor onvoorziene omstandigheden, zoals defecte instrumenten of extra organisatiebehoeften.

 

Daarnaast is er met het oog op het 10-jarig jubileum in 2026 alvast een bedrag van € 1.000,- opgenomen in de begroting. Dit bedrag moet via sponsoring of een aparte actie worden gefinancierd. De haalbaarheid van dit bedrag zal op korte termijn worden beoordeeld.

 

Structureel tekort

Op basis van de huidige begroting is er jaarlijks een tekort van circa € 1.140,- als we álle noodzakelijke en voorziene uitgaven meenemen. Hoewel dit op korte termijn nog geen directe financiële problemen oplevert, is het op langere termijn niet houdbaar. Jaarlijks oplopende tekorten kunnen de continuïteit van de G-band in gevaar brengen.

 

Vooruitblik en aanbevelingen

Om dit structurele tekort op te vangen, is het van belang om actief op zoek te gaan naar structurele sponsoren of giften. Dit sluit aan bij de actiepunten die in het beleidsplan zijn opgenomen. Een plan hiervoor moet in 2025 worden uitgewerkt en uitgevoerd.

Daarnaast wordt aanbevolen om:

  • In 2026 een indexering van de contributie te overwegen.
  • Te anticiperen op verwachte prijsstijgingen, bijvoorbeeld bij de huur van de repetitieruimte.
  • Periodiek de begroting te evalueren en indien nodig bij te stellen.